Pleunie Hoving Theaterproducties

Beeldend locatietheater

Pleunie Hoving locatietheater

Reis naar het paradijs

Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs Reis naar het paradijs
foto's: Marcia van Grinsbergen

Reis naar het paradijs

Een interactieve productie op een historische buitenlocatie

Script en regie: Pleunie Hoving
Gespeeld door: jeugdtheater SPOT
Voorstellingen: 4 avondvoorstellingen op 28, 29, 30 september en 1 oktober 2006 bij Kruisherenklooster St. Agatha (Cuijk)

Een man met 14 koffers sleept door het groene landschap en meteen vraagt u zich af: 'Wat doet deze man in hemelsnaam met zoveel koffers in dit woeste gebied?' Het blijkt al snel dat ook hij een van de velen is die naar het paradijs verlangen en er alles voor over hebben om dit einddoel te bereiken.

'Reis naar het paradijs' is een bijzondere theatershow ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Spelcentrum SPOT. Een gezelschap van 21 jonge acteurs (8-15 jaar), volwassen acteurs en een koor gaat op zoek naar het paradijs. Het wordt een zware tocht vol obstakels. Maar ook een tocht vol humor en magische momenten.

De acteurs maken tijdens deze openlucht-voorstelling letterlijk een pelgrimstocht rond de unieke historische locatie van het Kruisherenklooster in Sint Agatha, het oudste nog bewoonde klooster (1371) in Nederland. Het publiek reist mee in deze productie vol bijbelse figuren met een eigenaardig jasje, engelen, monniken en slaven. De natuurlijke omgeving, samenspel met schapen, honden en koeien, verrassende, bewegende decor-stellages, zang en indrukwekkende interacties met water, wind en licht maken van deze productie een uniek schouwspel.

Het publiek ontmoet in deze voorstelling een man die met 14 koffers door het groene landschap sleept. Hij verlangt naar het paradijs en heeft er alles voor over daar te komen. Het verhaal is geïnspireerd op de bijbel en op de geschiedenis van kruistochten naar het beloofde land.

Regisseuse en schrijfster van het stuk Pleunie Hoving heeft voor deze productie voor het eerst in haar leven 'met respect voor andermans geloofsovertuigingen' grondig de bijbel gelezen en integere en soms brutale vragen gesteld aan diverse geestelijken. Zij heeft speciale medewerking gekregen van de Internationale Orde der Kruisheren om dit zeker niet brave stuk op te kunnen voeren bij het moederklooster. Op deze unieke locatie in Sint Agatha wordt een schat aan religieus erfgoed uit Nederland en Europa verzameld en beheerd.